Podnikatelský záměr – business plán

PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR – MUŠKA JEN ZLATÁ…

Na světě existuje snad jen pár věcí, které jsou více přeceňovány, než podnikatelský záměr, business plán. Mluvím teď především o podnikatelských záměrech, které postihují začátky podnikání, nový projekt, startup chcete-li.

Podle jedne chytré knihy Restart znamená plánování pouhé odhady.

Jistě znáte klasickou větu ze všech možných “lupičských” filmů – “Nothing ever goes according to a plan” – “Nikdy nejde nic podle plánu”

A je to zcela logické. Když plánujeme, tak si pěkně představujeme, co je a není možné, co se může a nemusí stát. Jenže realita vždycky něčím překvapí.

BUSINESS PLÁN ALE VŠUDE CHTĚJÍ VIDĚT.

Je pravda, že i my, pokud do něčeho investujeme, tak se rádi prohrabeme nějakými papíry, plány. Úroveň zpracování jistě lecos o autorovi vypovídá.  Jak by tedy podle mě mohl vypadat takový podnikatelský záměr?

1. KDO TO DĚLÁ

Všichni rizikoví investoři se jistě schodnou na tom, že to nejzajímavější, na podnikatelském nápadu, je jeho autor. Lidi jsou až na prvním místě, když dva dělají totéž, není to totéž. Svět je zkrátka pln výborných nápadů, ale špatných podnikatelů.

Proto uvádějte relevantní informace o sobě, svých zkušenostech a jistě můžete přidat i pár méně relevantních perliček ze svého života. Pěkně jako v životopisu či na pohovoru 🙂

Podle mého by tato část nemusela překročit jednu A4.

2. O CO JDE, PŘEDPOKLAD ÚSPĚCHU

Jistě je dobré uvést, o co se vlastně jedná. Všechny SWOT(stupid waste of time), ACOT, SOAR  a podobné matrice jsou sice hezkým šidítkem, ale není nad to, když dokážete popsat projekt v celé své komplexnosti svými slovy.

Představe si, že máte 2 A4 maximálně na to, abyste co nejpřesněji a nejstručněji vyjádřili, o čem Váš projekt je, kdo je zákazník, co je sílou a slabinou jednotlivých etap apod. Stručnost, jasnost, dlouhé elaboráty opravdu pečlivě nikdo nečte.

3. to to ještě nikoho nenapadlo?

Průzkum konkurence je taktéž velmi podceňovaný. Dost často je konkurence schovaná ve zdánlivě jiných oborech, v podobě na první pohled odlišných služeb či produktů. Dost často už dávno můj skvělý nápad funguje, jenom trochu jinak a dokonce mnohem lépe.

  … to be continued…