Táhne se to opravdu ve dvou lépe

POČET SPOLEČNÍKŮ VE FIRMĚ BY MĚL BÝT LICHÝ A 3 JE MOC

Toto je údajně nejčastější postoj českých podnikatelů. Také se říká, že:

  • v businessu je jeden málo a dva moc
  • hlavně nikdy nepodnikej s rodinou nebo přáteli, pokud o ně nechceš přijít.
  • určitě si nedávejte podíly 50 na 50
  • jeden se společníků stejně jednou začne mít pocit, že dělá víc a druhý se s ním jen veze

Všechny tyto myšlenky mají rozhodně svá opodstatnění, ale já s nimi nesouhlasím 🙂
Zásadně jiný postoj

Člověk je tvor společenský a až na výjimky potřebuje v businessu konstatní podporu i bič.
Podporu můžeme dostat od blízkých či rodiny event. od nějakých profesních organizací apod., ale zřídka může být taková, jako od zainteresovaného společíka.
Bič může být aplikován ze všech stran, ale ten zdravý a dostatečně motivační převážně od někoho, kdo s Vámi sdílí podnikatelské vize a cíle, stejně jako náklady a rizika.

Společné podnikání je převážně o vlastním rozhodnutí, jestli s někým chci skutečně podnikat, jestli kolegu skutečně potřebuju a o osobní integritě a schopnosti dlouhodobě dostát tomuto rozhodnutí – né nepodobné manželství či dlouhodobému partnerství.

Takže pokud od začátku vím, že někoho potřebuju, technika, obchodníka, právníka, motivátora atd., je to především moje rozhodnutí, které musím být schopen posoudit z dlouhodobé perspektivy.

CO VIDÍM JINAK?

Nikdy nepodnikat s rodinou a přáteli S rodinou to může být komplikované, ale koho znám víc, než blízkého rodiného příšlušníka, nebo kamaráda? Komu můžu víc věřit, kdo mě pravděpodobně málo překvapí?
Můžete se rozhádat, ale pokud Vaše vztahy stojí za to, pak se zase udobříte. Velmi důležité je předem si definovat co pro oba znamená riziko, úspěch, neúspěch, nějaký rozumně definovaný cíl a eventuelně v tom horším případě co znamená konec podnikání.
Pokud máte společné vnímání těchto základních prvků businessu, pak podle mě existuje slušná šance, že Vám to vyjde.

A upřímně, dlouhodobé obchodní partnerství je z mého pohledu o velkém a stabilním přátelství.

Určitě si nedávejte podíly 50 na 50 Toto je z mého pohledu naprosto nesmyslný mýtus. Pokud chce člověk přistupovat ke svému partnerovi férově a oba do businessu vkládají podobné finance, pak by měl chtít 50 na 50. Buďto jste schopni se na všem dohodnout, nebo spolu radši nezačínejte podnikat. Jakýkoliv nepoměr, ať už rozhodovací, nebo finanční, přináší riziko třecích ploch.

Jeden začne mít pocit, že dělá víc a druhý se s ním jen veze
Toto je dle mého názoru jeden z nejčastějších problémů více společníků ve firmě. Může to bý zčásti způsobenou nějakoku formou závisti, že ten druhý umí pracovat efektivněji, nebo třeba s větším úspěchem, nebo oprávněným pocitem, že ten druhý skutečně dělá méně. Tady je velmi důležitá prevence. Je potřeba svého partnera trošku znát předem a vědět, co od něj můžu čekat a podle toho si také partnera vybírat(jako v osobním životě) Když vím, že má prostě svoje tempo, tak si nebudu dělat iluze o tom, že ho předělám a stejně tak z druhé strany. Každopádně jen z mého nejbližšího okolí znám dva podnikatelské “páry”, kterým to vydrželo opravdu dlouho. Jeden rozdělila až tragická smrt jednoho ze společníků a druhý trvá po desítkách společných let dodnes. A v čem je tajemství. Shovívavost, přátelství, znalost toho druhého, tolerance, rozumné požadavky či nároky, společné cíle a jejich naplňování – takové malé manželství :).

JAK BY TO TEDY MOHLO VYJÍT?

  • Oba(všichni) musí mít něco za sebou, obchodně i osobně
  • Oba musí sami sebe dobře znát, aby věděli, přesně z jakého důvodu(a ten musí být dost silný) hledají parťáka.
  • Oba musí umět vidět věci s rozumným nadhledem
  • Nejlépe když majíkaždý ještě něco svého mimo společnou věc (investiční nemovitosti, akcie, jiný business, který nevyžaduje jejich výraznou angažovanost ať už časovou, finanční, nebo duševní apod.)
  • Ani jeden z nich nikdy nesmí ekonomicky “úplně padnout na držku”, což je zčásti úkol obou(všech), respektive úspěšnost společného businessu a zčásti pak úkol partnera, pomoci v nouzi(opět jako manželství 🙂 )
  • “All lasting business is built on friendship.” Alfred A. Montapert – ano, z mého pohledu je to hodně o přátelství….
  • Závist, ta mrcha ubíjí všechny druhy partnerství, tlumte jí, duste jí, nenechte jí ani kousek prostoru!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *