Uprchlíci a moje řešení

Dost jsem četl, dost jsem poslouchal a žvatlal a tak se ani já neubráním krátkému elaborátku 🙂

Na začátku celé kauzy jsem byl dosti znechucen všemi iniciativami, který mířili proti jakékoliv pomoci lidem, kteří opravdu trpí. Jenže to do Evropy mířilo nějakých 80 tis. uprchlíků, zlaté to časy 🙂

Svou úvahu zahájím ekonomickým aspektem uprchlické vlny. Za rok 2015 se do Evropy nacpalo min. 1 mil. lidí, podle jiných statistik dokonce 1,5 milionů, ale zůstaňme u jednoho.

Za převedení platí zoufalci z Afriky, Afghánistanu a Blízkého Východu stovky, ale často i tisíce dolarů. Zkusme být při zemi a řekněme, že každý zaplatil tisíc dolarů, což by znamenalo, že se jedná o miliardový business – 25 miliard Kč.

Odbočím teď na chvíli k neuváženým politickým krokům. Když se u nás schválila podpora solárním elektrárnám, vypukla naprosto bezprecedentní solární horečka, která z ministátu bez výrazné sluneční aktivity na chvíli vytvořila solární velmoc.

Podobné to bylo, když Angela Merkel neuváženě vypustila do světa větu: “Všichni jste vítáni”. Lidi začali utíkat po statisících a převaděčské gangy inkasují tučné odměny.

Když například v Indonésii začalo hořet a všichni mluvili o katastrofě století, s hrůzou jsem očekával nápor statisíců Indonésanů, protože přeci v Evropě jsou všichni, kdo mají nějaké problémy, srdečně vítáni. Naštěstí je Indonésie hodně daleko, ale Afrika je blízko až moc.

Není ale v silách a rozhodně ani zájmu žádného kontinentu, aby si nechal přestěhovat na své území kontinent jiný, to prostě frau Merkel není možné a bohužel svým výrokem jste toto nebezpečí vytvořila.

Co tedy s tím?

I přesto, že si celkově o muslimském světě nemyslím nic moc dobrýho (velká část z nich je někde tam, kde sme byli my tak před třista lety možná) a je to jiná kultura (pokud kultura není veliká lichotka), tak sem přesvědčen, že jako vyspělá část světa máme morální povinnost nenechat lidi chcépat ve válkách, hlady, nebo se topit ve středozemí…

Kdybych měl za Evropu rozhodnout, tak následovně : Ať si každý stát samostatně určí kvóty – počet lidí, který přijme a integruje (tzn. narve se do nich jazyk, reálie a budou dodržovat všechno, co my). Tím vyleze nějaké maximální číslo pro Evropu.

Nad tento počet bych vytvořil (např. v Německu, když sou tak hodný) velký tábory, který budou mít lehce vězeňský charakter(omezený pohyb ven) a který budou přijímat jen válečný(politický) uprchlíky, kterým hrozí smrt, hladovění, apod. (jakkoliv je to těžký rozeznat). Tyto lidi bych pak postupně lifroval zpátky do jejich krajin, až se to tam uklidní, i kdyby to mělo být za několik let.

Je prostě nesmysl nechat zoufalý lidi bez systému hromadit se na nějakých hranicích, to prostě nejde, nejsme zvířata….

Mezitím bych ale toto velmi silně artikuloval v médiích, aby všem bylo jasné, že se jdou do Evropy jen “ohřát”, že budou někde zavření (ovšem nebudou ohrožení na zdraví a životě) a že se pak pěkně vrátí zpátky.

V opačném případě příliv uprchlíků nemusí nikdy skončit, protože opravdu většina světa na jih a na východ od nás se má hůře, než my.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *