Řádná legalizace – hledá se stát s koulema

Mám takovou myšlenku… 🙂

Možná nebude úplně nová a část z ní se již praktikuje – jako např. v Portugalsku, kde si už nějaký pátek netrestá za držení žádné drogy – výborný krok (světe div se, snížila se kriminalita a zlepšilo se zdraví uživatelů drog), ovšem je potřeba na to mít trochu koule.

Na můj návrh je potřeba mít hodně koule a asi by se jeden mohl dostat do křížku s OSN, kvůli zakázaným substancím, to ale předbíháme …

 1. všechny drogy dekriminalizovat

Je jasný, že existuje mnoho různých chemikálií, který zkrátka nemůže dostat do ruky kdejakej Dežo, takže se zkusíme omezit na všechny ty nejproblematičtější substance, kterými je u nás beze sporu především pervitin a heroin. Možná bych k nim přidal jejich rádoby luxusnějšího západního bratříčka – Kokain. Ostatní víkendové drogy bych ponechal ve stejném režimu, nicméně jejich společenská škodlivost je v porovnání s tímto triem naprosto zanedbatelná.

První a zásadním krokem je tedy držení a aplikaci drog dekriminalizovat. Stejně to nic neřeší a jenom to působí negativně na jejich konzumenty a vytváří to podhoubí pro cosi nekalého – černý trh.

2. výroba a distribuce těchto drog ve státních rukou

Ano, velmi smělá myšlenka a pravděpodobně dosti právně složitá, pokud existuje nějaký mezinárodně uznávaný seznam zakázaných látek, ale zkusme se od toho na chvíli odprostit a představme si systém, který navhruju.

V každém větší městě / regionu se vytvoří specializované lékarny, případně se využije některých stávajících, kde se budou pod státním dozorem distribuovat tyto látky.  Gram pervitinu nebude stát 1000 kč, ale 20 kč, čímž se výrazně zvýší motivace závisláků nakupovat zde, místo na ulici a látka bude samozřejmě prosta veškerých nečistot, které se živelnou pouliční výrobou do drogy dostávají, tudíž také bezpečnější.

Tito lidé se budou muset identifikovat a zařadit se do seznamu “závisláků” a budou nuceni jednou za např týden chodit povinně na nějaké seance s odborníky za účelem řešení jeho závislosti.

Výhody systému :

  • zásadní eliminace kriminality a černého trhu – zoufalý závislák prostě jednou do té lékárny přijde a pak už nebude mít potřebu nakupovat za draho na černym trhu. Nebude mít také důvod utrácet tolik peněz za drogy a tudíž krást. Víkendoví(občasní) uživatelé sice do lékárny nezajdou, ale ti nepředstavují pro společnost zdaleka takovou škodlivost a pro ty bude stále existovat silně redukovaný černý trh.
  • registr závisláků a lepší dostupnost péče o ně, větší šance je dostat z ulice nebo ze závislosti do normální života
  • zlepšení zdraví uživatelů drog, kvůli dostupnosti levné a čisté látky

Nevýhody systému:

  • státní dohled nad lékárnami, možná zneužití a tvorba menšího paralelního černého trhu s látkami z lékarny
  • politický problém – OSN a jeho seznam zakázaných látek

Represe nefungují, prohibice přináší víc problému než užitku, historie nám jistě může posloužit mnoha příklady – kde je poptávka, tam je i nabídka a stát na to musí reagovat inteligentně a ne přihlouple represivně 🙂

Sečteno a podtrženo stát, který toto prosadí, bude velmi odvážný a průkopnický, ale trochu se bojím, že se žádná státní garntůra s takovýma koulema prostě jen tak nenajde …